Objednat po telefonu? +420 799 536 271 Jsme online Po–Pá: 9-17h

Objednejte 2+ balení a dopravu platíme my.

ateroskleróza

Jak odhalit aterosklerózu včas + tipy jak ji léčit

Myslíte si o sobě, že se těšíte perfektnímu zdraví? Ve skutečnosti tomu tak být vůbec nemusí. V těle totiž může už nějakou dobu nepozorovaně docházet k ateroskleróze, během které kornatí tepny a stávají se křehčími. Má tento problém nějaké varovné příznaky? A pokud ano, jaké?

Ateroskleróza je velice nebezpečná, protože může probíhat bez toho, aniž by o ní člověk do nějakého fatálního incidentu věděl. Kromě toho, může postihnout všechny tepny v těle, včetně věnčitých, krčních nebo aorty.

Na vznik tohoto problému má navíc nemalý vliv životní styl. Pokud kouříte, máte nadváhu nebo zvýšenou hladinu cholesterolu, tím spíš byste si měli dát na tento problém pozor.

Co je to ateroskleróza?

Ateroskleróza je kornatění tepen, které vzniká postupným hromaděním plaku. Plak se skládá z tuku, cholesterolu a dalších látek. Tento nahromaděný plak omezuje průtok krve. Příznaky aterosklerózy se mohou objevit až po komplikacích, jako je srdeční infarkt nebo mrtvice.

S hromaděním plaku se stěna tepny stává silnější a tvrdší. Toto „tvrdnutí tepen“ je v počátečních fázích obvykle těžko detekovatelné.Příznaky nemusíte dlouho pozorovat. Nakonec se však s růstem plaku zúží otvor vaší tepny a krev má méně prostoru pro průtok. To znamená, že se k vašim orgánům a tkáním dostane méně krve. Navíc neustálá síla proudu krve může vést k erozi nebo prasknutí plaku, což způsobí vznik krevní sraženiny.

Zúžená tepna je jako dálnice zúžená na jeden jízdní pruh. Ale krevní sraženina je jako barikáda uprostřed silnice. Blokuje průtok krve do některých orgánů nebo tkání, které tepna normálně vyživuje.Účinky na vaše tělo závisí na tom, kde se krevní sraženina vytvoří. Například ucpání věnčité tepny připraví vaše srdce o krev bohatou na kyslík, což vede k srdečnímu infarktu.

co je to ateroskleróza

Jak se projevuje?

Příznaky aterosklerózy se často projeví až ve chvíli, kdy je tepna velmi úzká nebo ucpaná. Mnoho lidí neví, že se u nich nahromadil plak, dokud se u nich neobjeví lékařská pohotovost, jako je infarkt nebo mrtvice.

Obvykle si ale může člověk dopředu nějakou dobu všímat třeba:

  • Bolesti a tlaku na hrudi
  • Horšího dýchání během cvičení (takzvaně nedokážete pohybovou aktivitu udýchat)
  • Únavy
  • Průjmu
  • Nadýmání
  • Změny barvy kůže na nohou
  • Studených nohou
  • Poklesu jedné tváře
  • Ztráty zraku

A podobně. Projevů ale existuje víc. Hodně navíc záleží na tom, které tepny tento problém postihl. Od toho se odvíjí i jejich hlavní podstata. (Jiné příznaky bude mít ateroskleróza v případě, že se týká oblasti hlavy, a jiné, pokud se dotýká končetin nebo trávení.)

ateroskleróza projevy

Diagnostika aterosklerózy

U lidí se vyšetření obvykle nedělá, minimálně ne do doby, dokud nemáte v rodinné anamnéze dostatek rizikových faktorů a dokud se neprojeví nějaké konkrétnější potíže. Následně může lékař odebrat vzorek krve k analýze. Běžně se také měří krevní tlak a dělá se vyšetření vzorku moči.

Pokud je to nutné, může zvolit i vyšetření některou ze zobrazovacích metod, ke kterým patří ultrazvuk, magnetická rezonance a mnoho dalších. Neobvyklé není ani EKG.

Zvýšená hladina cholesterolu totiž může také způsobit problém.

Rizikové faktory a příčiny

Rizikové faktory Možné následky Preventivní opatření
Vysoká hladina LDL cholesterolu Srdeční infarkt Zdravá strava s nízkým obsahem nasycených tuků a cholesterolu
Vysoký krevní tlak Mozková mrtvice Pravidelné cvičení a udržování normální hmotnosti
Kouření Onemocnění periferních tepen Ukončení kouření
Nedostatek fyzické aktivity Aneurysma Aktivní životní styl a pravidelné sportování
Obezita Arteriální trombóza Udržování zdravé tělesné hmotnosti
Diabetes Zvýšené riziko koronárních onemocnění Kontrola hladiny cukru v krvi a dodržování diabetické diety
Stres Zrychlený postup aterosklerózy Praktikování relaxačních technik, jako je jóga nebo meditace

Na vznik aterosklerózy má jednoznačně negativní vliv vysoký krevní tlak. To ale není jediný možný viník.

Pozor si dávejte i na:

  • Cukrovku
  • Kouření
  • Nezdravý jídelníček s vysokým obsahem tuku
  • Nadváhu a obezitu
  • Nedostatek pohybu

Faktorem, který pak moc ovlivnit nejde, je genetická predispozice. To znamená, že pokud měl u vás v rodině někdo s aterosklerózou v minulosti potíže, případně se s ní současně léčí více žijících členů, existuje poměrně vysoká pravděpodobnost, že budete mít tento problém také.

Proto tuto skutečnost lékaři nezamlčujte, protože s ohledem na rodinnou anamnézu vás může zařadit do rizikové skupiny a více vás hlídat.

Vysoký cholesterol

V neposlední řadě si musí dávat velký pozor i lidé, kteří mají dlouhodobě zvýšenou hladinu cholesterolu. (LDL, celkový, triglyceridy…)

Zvýšená hladina cholesterolu totiž může také způsobit problém s hromaděním plaku v tepnách, které pak hrozí infarktem, mrtvicí nebo jiným vážným problémem, který může ohrožovat život.

Jednou z metod prevence budoucích potíží je tedy soustavná činnost, která vede k jeho snížení. I když genetiku přetlačit nelze, naší velkou výhodou je nepochybně to, že prakticky vždy výrazně pomáhá změna životního stylu.

Lidé s vysokým cholesterolem by měli zkusit:

  • Ztrátu přebytečných kilogramů
  • Pravidelnou pohybovou aktivitu
  • Omezení průmyslově zpracovaných potravin a polotovarů
  • Zvýšit přísun omega-3 nenasycených mastných kyselin
  • Doplňování koenzymu Q10
  • Omezení stresu
  • Nikotinovou abstinenci

Také se snažte do svého jídelníčku propašovat zdroje bohaté na antioxidanty a na vlákninu. Výrazně omezit by se pak mělo jídlo, které obsahuje transmastné kyseliny a saturované tuky. Z nápojů určitě upřednostněte čistou vodu. Pokud jde o alkohol, snažte se mu vyhnout, ale je přípustné si čas od času dopřát malé množství červeného vína.

V neposlední řadě také dávejte pozor na to, jak vaříte. Nevhodné je například smažení a používání většího množství tuku. (Řízek se dá upéct v troubě nebo v horkovzdušné fritéze.) A vyhnout se snažte i každodenní konzumaci živočišných výrobků. Pokud to jde, průběžně si dopřávejte rostlinné alternativy.

jak se léčí ateroskleróza

Jak se léčí?

Kromě změny životního stylu, kterou jsme popsali výše, může být řešením při akutních potížích užívání léků a mechanické rozšíření cév při jejich zúžení. Existuje také něco, čemu se říká cévní bypass, během kterého dojde k přemostění nejhůře postiženého místa.

Jak snížit hladinu cholesterolu?

Kromě výše uvedených tipů vyzkoušejte i správně zvolený přírodní doplněk stravy na podporu normální hladiny cholesterolu, který obsahuje černý česnek, červenou fermentovanou rýži, len setý, artyčok, bergamot a extrakt z jehlic borovice.

Zdroj

https://www.nzip.cz/clanek/1527-ateroskleroza – Ateroskleróza (česky)

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16753-atherosclerosis-arterial-disease – Vše o ateroskleróze (anglicky)

Poslední aktualizace článku: 18. 10. 2024

Doprava zdarma

při 2+ ks, dodání do 24h

Vždy skladem

a bleskově vám ho doručíme

Tradiční česká značka

vyvinuto a vyrobeno v ČR

100% bezpečná receptura

testováno akreditovanou laboratoří